Dresurno jahanje

Dresurno jahanje je jedna od tri discipline konjičkog sporta koja se nadmeće na Olimpijskim igrama. Smatra se „najuzvišenijim vidom obuke konja i jahača“.

Dresurno jahanje često nazivaju „baletom za konje“. Lepota dresure ogleda se u eleganciji, gracioznosti, skladu i saradnji konja i jahača .Pored elegancije i lepote, koje poseduje skoro svaki konj, zahteva i izuzetnu veštinu, koncentraciju, preciznost, spretnost i snažan karakter.

Ali ono što je najvažnije za uspeh u dresurnoj areni jeste poverenje između konja i jahača, koje se izgrađuje vremenom, uz trening uzajamno poštovanje i ljubav. 

Dresurno jahanje  kao najvisi prikaz treninga konja se smatra za najvise umetnicki konjicki sport i prepoznaje se jos od anticke Grcke. Konj prilikom setnje treba da pokaze i kas i kenter i svi testovi se jasu po secanju i prate propisani model pokreta. Jedini izuzetak je Slobodan stil koji se izvodi uz posebnu koreografiju za svakog konja a izvodi se uz muziku.

Popularnost dresurnog jahanja je naglo porasla tokom poslednjih godina i ovaj sport sada redovno privlači veliki broj posmatrača. Dresurno jahanje je bez sumnje naj vise estetsko zadovoljstvo od disciplina u FEI stalama a čista magija kod vrhunskog slobodnog stila kao kombinacija sporta i umetnosti, garantuje da ce popularnost desurnog jahanja nastaviti da raste jos više.

Para dresura u konjickom sportu je jedina konjicka disciplina ukljucena u Paraolimpijske igre gde se nalazikao redovna od1 996.

SPORTSKA PRAVILA

Dresurno jahanje je disciplina koja ima za predmet harmoničan psihofizički razvoj konja.

Dresurno jahanje je disciplina koja ima za predmet harmoničan psihofizički razvoj konja. Kao rezultat postiže se smirenost, mekoća, opuštenost kao i koncetrisan rad i kontakt sa jahačem. Svi ovi kvaliteti se ogledaju u lakoći pokreta, oslobođenosti prednjeg trupa, jer je više angažovan zadnji trup, a žvala se prihvata bez otpora. Krajnji rezultat dresurnog jahanja je da, kada posmatramo sa strane, sve deluje prirodno i rado. Hod konja je slobodan, regularan i opušten. Kas je slobodan, regularan i aktivan. Galop je pravilan, lagan i sa dobrom kadencom. Zadnji skočni zglobovi reaguju na svaki signal jahača i time daju lakoću ostalim delovima tela. U toku celog rada, pa i u stoju, konj mora biti na žvali (u naslonu). To znači da mu je zadnji trup pravilno postavljen, vrat manje ili više podignut i povijen i kada prihvata lak ali postojan kontakt sa žvalom. Glava je mirna, po pravilu blago ispred vertikale sa fleksibilnim potiljačno-vratnim delom kao najvišom tačkom vrata. Kadenca nastaje kao rezultat harmonije koju konj pokazuje pri regularnoj, balansiranoj i impulsivnoj kretnji.