Preponsko jahanje

Preponsko jahanje je disciplina nastala u drugoj polovini XVIII veka. Prva zvanična preponska utakmica je održana za vreme petodnevnog sajma u Islingtonu u Londonu 1876. godine. Konji koji su učestvovali, predhodno su prikazani na izložbi.

Mada ljudi jašu konje već oko 3000 godina, relativno skoro su se dosetili da ih teraju da preskaču prepreke na koje naiđu. Preskakanje prepona, disciplina koja se iz ove ideje razvila je zato još nova u poređenju sa ostalim disciplinama konjičkog sporta. Nastala je u drugoj polovini XVIII veka, kada su sve brojnije ograde između imanja postale zgodne, svuda prisutne prepone, a skakanje je prvi put u istoriji pomenuto u jednom francuskom priručniku za jahače izdatom 1788. godine. Prošlo je gotovo stotinu godina od prvog zapisa o preskakanju prepona do trenutka kad je ovaj sport zvanično priznat.

SPORTSKA PRAVILA

Preponski sport današnjice za svoju popularnost kod gledalaca verovatno mnogo duguje i činjenici da je suđenje veoma jednostavno. Svaki posmatrač može da registruje i sabere kaznene poene (osim na vodenom rovu gde još uvek postoji poseban sudija) i otprilike proceni ko će biti u plasmanu. Česte izmene i dopune pravilnika, kao i osnivanje Svetske konjicke federacije (FEI – International Federation for Equestrian Sports) su približili ovaj sport i ljudima koji se njime ne bave.

Preskakanje prepona je spektakularna konbinacija hrabrosti, upravljanja i tehnickih mogucnosti koja vodi konja i jahaca preko 10 do 13 “rusivih” prepreka, od kojih neke mogu da budu dvostruke ili trostruke kombinacije uz penale do kojih dolazi zbog rusenja ili odbijanja. Preskakanje prepona je stvorilo neke od najzapazenijih momenata konjickog sporta na olimpijskim igrama.

Linkovi

Sportski pravilnici

Propozicije